top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverFem

Wat is dat eigenlijk, werken vanuit inspiratie?

Bijgewerkt op: 14 okt. 2020

Werken in de flow of werken vanuit inspiratie is een beetje een controversieel thema. Niet in het minst omdat het niet altijd duidelijk is wat ermee bedoeld wordt. Voor mij zijn flow en inspiratie bijvoorbeeld synoniemen, die ik dan ook door elkaar gebruik. Ik kreeg enkele vragen die mij ertoe hebben aangezet dit thema te verdiepen. Dit wordt dus post 1 uit de reeks: geïnspireerd werken!


Minder "getting sh*t done" en meer "getting in the flow".


Werken vanuit inspiratie, is actie ondernemen omdat je het zélf wil, omdat het iets is wat je zélf belangrijk vindt. Het gaat erom dat je op ontdekking gaat en ondervindt wat je ligt. Wat stroomt en wat niet. Waar je enthousiast van wordt, en waarvan niet.


Vaak wordt flow gelijkgesteld met the path of least resistance volgen, maar die vergelijking gaat niet op. Want jouw inspiratie volgen betekent ook: uit je comfort zone komen op een geïnspireerde manier. Het betekent niet dat je nooit meer iets zal moeten doen wat jou niet ligt 😊


Beuken en full force vooruit en dwars door alle angsten heen toch constant blijven gaan hoort hierin niet thuis. Het gaat erom stappen vooruit te zetten omdat jouw intrinsieke motivatie of inspiratie zo groot is dat je er gewoon zin in hebt! Je wordt als het ware vooruit gestuwd vanuit je innerlijke motor. Los van angsten of twijfels en los van het feit dat er taken mee gepaard gaan die je minder leuk vindt.

Laat het mij verduidelijken met een voorbeeld.


Wanneer je een zaak opstart bijvoorbeeld, is er die drang naar het ondernemen, het creëren, naar vrij zijn van een 9-5, of welke reden jij ook had om jouw zaak op te starten. Ook al waren er twijfels, vond je het spannend of had iedereen daar wel een mening over, op een bepaald moment heb jij beslist ervoor te gaan. En nam je de papierwinkel die hoort bij het opstarten van een zaak, er helemaal bij, of je dat nu leuk vond of niet.


Jouw inspiratie, jouw WHY was zo duidelijk voelbaar dat je erdoor naar voor gestuwd werd. Je stapte in de flow en liet je "meevoeren" naar de opstart van jouw zaak. Ook al betekende dat meevoeren: heel wat stappen buiten jouw comfort zone zetten.


Zou het niet zalig zijn om meer op die manier te leven en werken?


Laat mij dit verder verduidelijken met een ander voorbeeld vanop de werkvloer. Bij mijn vorige werkgever was ik na mijn promotie overweldigd door mijn job. Ik kreeg het aanbod om met een coach te gaan praten. We hadden het specifiek over een maandelijks terugkerende, heel complexe taak die drie dagen van mij in beslag nam. Die man heeft mij geholpen om dit facet van mijn werk op een geïnspireerde manier aan te pakken, ook al noemde hij het niet zo.


Hoe begin je daar nu aan, geïnspireerde actie ondernemen?

  1. Wel, stap 1 was een bewustwordingsproces. Ik stond even stil bij het belang van die taak: véél beslissingen die er vanaf hingen, collega's in andere werelddelen die wachtten op mijn info. Maar ik lijstte vooral eens de fun op die ik er in had: ooooooh, wat deed ik dat graag, met die cijfers goochelen, de planningspuzzel leggen tot die klopte en communiceren met veel verschillende partijen om de juiste inputs te verzamelen.

  2. Stap 2 was al wat moeilijker. Elke maand, wanneer de tijd voor die taak was aangebroken, moest ik er bewust voor kiezen om tijd te maken voor mijn geïnspireerde actie. Dat betekende soms moeilijke keuzes maken, en effectief élke andere vraag gaan afwegen tegenover mijn taak. Is dat telefoontje het waard om mijn geïnspireerde actie te onderbreken? Is die meeting belangrijker dan mijn taak? Dit was even oefenen en zoeken, en leren nee of "nu niet" zeggen. De pay-off was echter zo groot, dat het heel snel eenvoudiger werd om keuzes en afwegingen te maken.

  3. Als laatste was er dan de effectieve actie. Een grote taak zoals deze, was véél te overweldigend om aan te beginnen. Procrastinatie, doelloos rondklikken, papieren die ik niet terugvond, halsoverkop telefoontjes plegen omdat ik belangrijke info vergeten op te vragen was,... Elke maand was er wel iets. Opsplitsen was dus de boodschap. Ik maakte een checklijst met 150 items die ik elke maand opnieuw kon gebruiken. En ik won... 2 halve dagen tijd. Dat is 1/3 van de volledige tijdsspanne, zomaar teruggewonnen! Het had mij zelfs zo lang niet gekost om die checklijst op te stellen, wat een overwinning 🎉


Met deze 3 concrete stappen kan jij nu dus ook aan de slag om geïnspireerde actie in jouw werk in te bouwen. Begin met een taak waar er veel spanning op zit: omdat ze heel belangrijk is of omdat je veel weerstand ondervindt voor je er moet aan beginnen.


Samengevat:

  1. Schrijf jouw inspiratie (of "why" als je wil) op voor 1 héél concrete actie. Waarom is dit voor jou belangrijk? Wat drijft jou? Channel je innerlijke Jambers!

  2. Wanneer het tijd is voor jouw actie, bewaak dan ook bewust die tijd. Weeg elke andere mogelijkheid zorgvuldig af voor je beslist om de actie te verlaten en een ander brandje te gaan blussen.

  3. Splits jouw actie op in kleine stukjes. Maak voor herhaalde acties een checklijst en jouw toekomstige zelf zal jou bedanken, elke keer opnieuw!

Heb je het onder de knie voor deze taak? Tijd om dit toe te passen voor een volgende actie!


Ik wens je alvast superveel succes. Je mag mij altijd laten weten hoe dat gaat, in de comments of via sociale media.


In mijn volgende blogpost ga ik het hebben over de volgende fase: systematisch geïnspireerde actie ondernemen.

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page