Fem
Systematisch geïnspireerde actie ondernemen
In mijn vorige post had ik het over het implementeren van geïnspireerde actiemomenten also known as flow.
Wat als je continu zou kunnen werken en leven met de stroom mee?

Wel, ik ken jouw professionele en persoonlijke situatie natuurlijk niet, maar ik geef jou hierbij wel een handleiding om dit zo veel mogelijk te beginnen toepassen.
Het gaat erom zoveel mogelijk keuzevrijheid in te bouwen voor jezelf.
Yep, vergaderingen, afspraken en deadlines zullen er altijd zijn. Er zijn nu éénmaal bepaalde dingen waar je niet onderuit komt. Maar wat met de rest van de dag? Vind jij het leuk om opgeslorpt te worden door de mallemolen? Dan stop je beter nu met lezen 😉
Om keuzevrijheid te kunnen inbouwen, is het handig om eerst een overzicht te hebben van de keuzemogelijkheden. Ik noem het mogelijkheden, anderen noemen het taken. Het is maar hoe je het bekijkt!
Want jawel, ik ga het nog eens over het takenlijstensysteem hebben. Zo'n second brain is ideaal om jou de keuzevrijheid te geven die je niet hebt wanneer alles in je hoofd gepropt zit.
Wil jij graag weten wat dat precies inhoudt? Je krijgt al een gratis voorproefje in de e-mailreeks die ik opstelde over takenlijsten.
Door alles te proberen onthouden, zien we vaak door het bos de bomen niet meer.
Wanneer alle mogelijkheden (sociale media marketing, strategisch nadenken, een nieuwe cursus ontwerpen, klanten aanspreken, nieuwsbrief uitsturen, ...) uit jouw hoofd en in jouw systeem zitten, dan pas kan je prioriteiten gaan zetten.
Ons brein kan namelijk geen onderscheid maken tussen wat belangrijk is en wat niet. Zoals het in Getting Things Done wordt gezegd: de reden dat je alles moet verzamelen is niet dat alles even belangrijk is, maar juist dat dat het niet is. Alles wat onaf is oefent namelijk wel evenveel druk op jou uit. Zo komt "de was doen" in jouw hoofd even frequent naar boven als "dringend terugbellen naar x". Ik laat het aan jou om te beslissen wat prioritair is 😊
In de praktijk ziet dat er bij mij bijvoorbeeld zo uit. De taken worden uitgeschreven:

En vervolgens ingedeeld in de juiste lijsten. Dit is bijvoorbeeld een onderverdeling die ik maakte voor de Studio Structuurlijst, o.b.v. aandachtsniveaus:

Een bijkomend voordeel van een overzicht te creëren is dit: meer dan prioriteiten, kan je nu ook effectief gaan voelen, zien, ervaren, weten waar je vandaag zin in hebt. This is where the magic happens, want nu kan je écht in de flow gaan werken.
Hoe pak je dat praktisch aan, in de flow werken?
Het handigste is om elke week te beginnen met een weekplanning. Wat moet er af zijn deze week, wat zou je graag doen deze week, welke afspraken en deadlines staan er vast, en wat zijn jouw doelen?
Bijvoorbeeld, je weet dat je volgende week een workshop moet gaan geven, met welke klanten je hebt afgesproken en wat je daarvoor nog allemaal moet voorbereiden. Zoals elke week, plan je ook even tijd in om bezig te zijn met sociale media, en met werken aan jouw zaak.
Je plant deze grote blokken alvast in in jouw weekplan. Wat ik doe, is meteen aan de respectievelijke taken in mijn systeem Todoist een overeenstemmende datum toekennen: op dinsdag sociale media, op maandag workshop voorbereiden.
Wat heeft dit nu te maken met in de flow werken? Wel, hiermee zet je de spreekwoordelijke knop om: je weet wat er deze week staat te gebeuren en zoals Aurélie van Soulworx het zo mooi verwoordt, zet je de poort al open voor de inspiratie om te beginnen stromen.
De truc is om niet elk vrij moment vol te plannen. Want tijdens die vrije momenten neem jij jouw takenlijst erbij en zie je waar je zin in hebt. Dan wordt dinsdag ineens een hele marketingdag, maandag wordt alle administratie getackeld en woensdag krijg je een mega inspiratie boost om jouw nieuwe cursus te ontwerpen.
En wat als het helemaal niet stroomt?
Oeps, maandag ging jij jouw workshop voorbereiden maar dat is niet gebeurd. Geen probleem want de harde deadline is pas volgende week. Je kan gerust schuiven met blokken in jouw weekplan, maar aan het eind van de week moet je elk gepland blok wel aangepakt hebben.
Dus, je plant het workshopblok opnieuw in op donderdag & werk dan minstens een half uur aan de presentatie, geïnspireerd of niet. Begint het daarna te stromen? Perfect, dan doe je verder. Is het daarna nog steeds tegen jouw zin? Wel dan plan je de volgende dag opnieuw een half uur in, en de dag daarna, enzoverder. Tot de deadline er is.
Meestal heb ikzelf slechts 1 of maximum 2 dagen nodig waarbij ik mij moet "verplichten" om dat half uurtje te werken. Net omdat de poort van de inspiratie al openstond ✨
Voor taken die géén harde deadline hebben, is het simpel: eventjes uitstellen tot de inspiratie er is. Komt ze week na week nog niet? Bekijk dan eens de redenen van dit uitstelgedrag. Meer daarover in een volgende post!
Verder weet ik dat ik vaak het meest geïnspireerd ben in de voormiddag, dus probeer ik zo veel mogelijk mijn voormiddagen vrij te houden voor deze flow. Namiddagen zijn dan ideaal voor afspraken of meer routinematig werk.
Ga jij dit eens uitproberen? Is alles duidelijk? Laat het mij zeker en vast weten in de comments hieronder of stuur mij een mailtje of DM. Ik zou supergraag jouw ervaring hiermee willen zien!